Salt kolapaj
Recpetet kommer från mykitchenstories.
Salt kolapaj
Detta behöver du.
Pajskal
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
Salt vaniljkola
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
Så här gör du:
Pajskal
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg.
Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
Kavla ut degen på mjölat bord och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager.
Ställ pajformen i kylskåpet cirka 20 minuter för att stelna.
Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg.
Ta bort aluminiufoliet efter halva tiden.
Låt svalna.
Salt vaniljkola
Blanda alla ingredienser till kolan i tjockbottnad kastrull.
Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter tills den når 123 grader.
Häll kolasmeten i pajskalet.
Ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar cirka 2 timmar.
När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len (jag rekommendera cirka 2 timmar innan).
Servera grädde och hallon till.


Lycka till!
Kramar