Chokladbröd

Chokladbröd
 
Detta behöver du:

200 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
 
Pensling och garnering
 
1 ägg
Pärlsocker
 
Så här gör du:
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienserna till en smidig deg.
Dela degen i 6 bitar. 
Forma dem till rullar. 
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. 
Platta till rullarna något. 
Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. 
Skär dem varma i 2 cm breda, sneda bitar.
 
 
Lycka till!
 
Kram 

Sega blåbärsrutor

Det är gott med blåbär i kakor, blir lite syrligt då. Du kan byta ut blåbären till hallon, vinbär eller varför inte skivade rabarber.
 
Sega blåbärsrutor
- 1 långpanna
 
Detta behöver du:
 
200 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 dl frysta blåbär
 
Så här gör du:
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa samman ägg, socker, vaniljsocker, vetemjöl och smält smör till en slät smet.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd (eller smord) långpanna.
Strö över blåbären.
Grädda kakan i 20-25 minuter,  tills den har fått lite färg. 
Låt kakan svalna och skär sedan i rutor. 
 
Lycka till! 
 
Kram

Kalljästa frallor

Ibland brukar vi unna oss med nybakat bröd till frukosten på helgen här hemma. Vi brukar göra som så att jag gör degen och mamma får grädda bröden på morgonen sen. 
 
Kalljästa frallor
- 8-10 sstycken
 
Detta behöver du:
 
1/4 pkt jäst
3 dl mjölk, kylskåpskall
1/4 dl rågkross
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 dl fint rågmjöl
Ca 4 dl vetemjöl
 
Så här gör du
 
På kvällen:
Lös upp jästen i mjölken i en bunke. 
Tillsätt rågkross, salt, olja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidg deg.
Dela degen i 8-10 bitar.
Mjöla händerna och forma degbollar. 
Lägg bollarna på en plåt eller en skärbräda med bakplåtspapper (som får plats i kylskåpet).
Pensla bröden med vatten och strö över, vallmofrön,  seasamfrön eller havregryn.  
Täck över degbollarna med en bakduk och låt dem stå i kylskåpet över natten
 
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader. 
Ta ut degbollarna ur kylskåpet och lägg över dem på en plåt. 
Låt dem jäsa i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
Grädda bröden mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt dem svalna lite. 
 
 
 
Lycka till! 
 
Kram
 
 

anniessmarriga.blogg.se

En bakblogg med smarriga recept.

Matbloggstoppen
RSS 2.0