Solkaka

Denna kaka påminner om kärlekskums fast vit. God är den.
 
Solkaka
- 8-10 bitar
 
Detta behöver du:
 
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten, kokhett
 
Topping
 
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 dl kokos
 
Så här gör du:
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Vispa äggoch socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver. 
Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt vattnet.
Rör försiktigt om till en jämn smet.
Smörj en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter, och strö den med kokos.
Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen i 20-30 minuter. 
Låt den svalna.
Koka ihop smör, socker och vaniljsocker i en kastrull. 
Blanda i äggulan samt 1/2 dl kokos. 
Bred toppingen på den avsvalnade kakan.
Strö över 1/2 dl kokos.
 
 
Lycka till!
 
Kram
 
 

Nutellacheesecake

När jag gjorde denna cheesecake så använde jag mig utav min hemmagjord nutella. Gott! 
 
Nutellacheesecake
- 12-14 bitar
 
Detta behöver du:
 
Garnering
100-150 g hasselnötter
 
Botten
 
400 g digestivekex
150 g smör, rumsvarmt
 
Nutellafyllning

300 färskost, t.ex philadelphiaost
2 msk florsocker
400 g nutella, rumsvarm
 
Så här gör du:
 
Rostade nötter:
Sätt ugnen på 180 grader.
Hacka nötterna och lägg dem på en ugnsplåt. 
Rosta dem mitt i ugnen i 7-10 minuter. 
Låt dem kallna på plåten. 
 
Botten:
Krossa digestivekexen och tillsätt smöret i bitar. 
Smula ihop allt ordentligt med händerna. 
Tryck ut den smuliga massan i en form med löstagbar kant, 22-23 cm.
Ställ den i kylen en stund.
 
Nutellafyllning:
Rör ihop alla ingredienserna till en jämn smet och bred den på bottnen.
 
Strö över nötterna över nutellafyllningen.
Låt kakan stå i frysen i några timmar före servering. 
Ta fram den i god tid före servering så den hinner tina.
 
 
Lycka till!
 
Kram
 
 
 

Hemmagjord nutella

Hemmagjord nutella
- ca 1burk
 
Detta behöver du:
 
170 g (1 3/4 dl) hasselnötter
340 g mjölkchoklad, hackad
2 msk vegetabilisk olja
3 msk florsocker
1 msk kakao
1st vaniljstång, urskrapade frön
1/2 tsk salt
 
Så här gör du:
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Rosta hasselnötterna på ett bakplåtspapper i ungeför 10-12 minuter. 
Slå in nötterna i en kökshandduk och gnid handduken mot nötterna för att få bort så mycket skal som möjligt. 
Det gör ingenting om om det sitter en del skal kvar, för mycket av smaken sitter just i skalet.
Smält chokladen.
Mixa nötterna i en matberedare tills det blivit en hasselnötspasta.
Tillsätt vaniljen, florsockret, kakaon, salt och sedan oljan.
Mixa tills den är slät
Tillsätt smält choklad. 
Mixa igen.
Sila av.
Nutellan kommer verka väldigt flytande men kommer tjockna allt eftersom den kyls ner. 
Förvara i en glasburk med tätt åtsittande lock. 
Hållbarhetstid 2 veckor i rumstemperatur, 1 månad i kylen.
 
 
Lycka till!
 
Kram
 
 
 

anniessmarriga.blogg.se

En bakblogg med smarriga recept.

Matbloggstoppen
RSS 2.0