Ballerinakakor

Spröda mördegskakor med en läcker nougat- och chokladfyllning
 
Ballerinakakor
ca 20 stycken
 
Detta behöver du
 
200 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 1/2 msk kakao
 
Fyllning

100 g nougat
100 g mörk choklad
 
Så här gör du:
 
Blanda smör och socker med en slev.
Tillsätt ägg och mjöl och rör snabbt ihop allt till en smidig deg.
Knåda inte degen för länge för då kan kakorna bli hårda eller sega.
Dela degen på mitten och knåda in kakao i den ena deghalvan. 
Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 180 grader.
Kavla ut degarna på ett mjölat bakbord. 
Stansa ut rundlar, 6-7 cm i diameter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Stansa ut ett litet hål i mitten på de ljusa rundlar, t.ex med en äppelurkärnare eller med en tyll. 
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-13 minuter. 
Låt dem kallna.
Smält nougaten och chokladen över vattenbad.
Låt blandningen svalna lite men inte stelna. 
Bred ett lager av fyllningen på de bruna bottnarna och sätt ihop dem med en ljus kaka.
Tryck till lite så att en del av fyllningen trycks upp i hålet. 
Ställ kakorna en stund i kylen så att fyllningen stelnar.
Förvara dem i en burk med lock i rumstemperatur. 
 
 
Lycka till!
 
Kram
 

Choklad & vaniljmums

Denna kaka gjorde jag igår till fredagsfikat. Den var riktigt mumsig varav namnet.
 
Choklad & vaniljmums
12-15 bitar
 
Detta behöver du:
 
2 ägg 
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
75 g smör, smält
3/4 dl mjölk
2 1/4 dl vetemjöl
 
Glasyr
 
1 1/2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
35 g smör, smält
2-4 tsk vatten
 
Garnering

kokos
 
Så här gör du:

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en smet. 
Om du vispar för länge blir kakan tung och seg.
Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 minuter. 
Låt den svalna innan du tar bort kanten på formen. 
 
Glasyr

Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål.
Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar. 
Bred ut glasyren över kakan när den kallnat och strö över kokos.
Låt den stelna och skär sedan kakan i bitar. 
 
 
Lycka till!
 
Kram
 

Dajmfluff

Dajmfluff
- 12 cupcakes eller 1 lager tårtfyllning
 
Detta behöver du:
 
3 dubbeldajm
3 dl vispgrädde
 
Så här gör du:

Hacka dajmen i små bitar.
Värm grädden med dajmen så det smälter. 
OBS: Grädden får absolut INTE koka för då går det inte att vispa upp den.
Sätt i kylskåpet, gärna över natten. 
Vispa upp.
Klar att användas. 
 
Lycka till! 
 
Kram

anniessmarriga.blogg.se

En bakblogg med smarriga recept.

Matbloggstoppen
RSS 2.0