Kanelbullar

Kanelbullar
-34-60 stycken, beroende på hur stora du vill ha dom.
 
Detta behövs:
 
100 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
(1 tsk kardemumma)
ca 1,3 liter vetemjöl
 
Gör så här:
 
Smält matfettet.
Tillsätt mjölken och värm alltsammans till fingervärme, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst.
Häll i resten av degspadet, salt, socker, stötta kardemummakärnor och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig med maskin eller för hand.
Tillsätt mera av mjölet men spar lite till utkavling. Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl över degen.
Täck degbunken med en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats till dubbel storlek (ca 30 minuter).
Arbeta sedan samman degen några minuter i degbunken.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk.
Knåda den med resten av mjölet. Den är färdig när den släpper bänken och händerna.
Baka ut degen till släta, runda eller fyllda bullar.
Lägg bullarna på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Jäs dem under bakduk till dubbel storlek ( ca 30 minuter).
Pensla med uppvispat ägg. Granera eventuellt med pärlsocker och mandel.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225-250 grader, 5-10 minuter.
Låt dem kallna under bakduk.
 
 
 
Lycka till!
 
Kram

Kringlor

Kringlor
 
Detta behöver du:
 
50 g jäst
200 g margarin eller smör
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 krm salt
1 krm hjortronsalt
800 g vetemjöl (1,3 liter)
 
Så här gör du:
 
Smula jästen i en bunke.
Smält margarinet.
Häll i mjölken, låt vätskan bli fingervarmt.
Slå över mjölken över jästen.
Tillsätt ägg, socker, salt, hjortronsalt och 1,2 liter av mjölet.
Arbeta degen kaftigt.
Låt jäsa i cirka 30 minuter.
Knåda degen smidig på arbetsbänken.
Dela i cirka 40 bitar.
Rulla ut till en smal längd, cirka 30 cm lång och breddden ska vara som ett finger.
Forma längderna till kringlor.
Låt jäsa i cirka 30 minuter.
Grädda i 250 grader i 8 minuter.
Pensla kringlorna med smör och doppa i sockerblandningen.
 
Garnering:
smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
 
Ska kringlorna frysas garnera efter dom har tinat!
 
 
Lycka till
 
Kram

Ostbullar

Ostbullar
-ca 20 st
 
Detta behöver du:
 
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten (37 grader)
2 msk farinsocker
2 tsk salt
3 dl riven ost
ca 13 dl vetemjöl special
 
Garnering:
ost
 
Ugn: 225 grader
 
Gör så här:
 
Smula ner jästen i en degskål och häll över vattnet. Rör om så att jästen löser sig. 
Tillsätt farinsocker, salt och ost. Rör om.
Arbeta in vetemjölet i omgångar och arbetar degen tills den släpper degskåles kanter.
Låt degen jäsa under duk ca 30 min.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig på nytt, ev med lite mera mjöl.
Dela degen i ca 20 bitar och forma runda bullar.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under duk ca 30 min.
Strö över lite riven ost och grädda bullarna mitt i ugen ca 12-15 min.
Låt bullarna kallna på galler under duk.
 
Går bra att frysa.
 
 
Lycka till!
 
Kram
 

anniessmarriga.blogg.se

En bakblogg med smarriga recept.

Matbloggstoppen
RSS 2.0