Nyårstårta
Till nyår stod jag såklart för desserten. Det blev browniesbotten med passionsfruktscurd och vit choklad pannacotta. Satt som en smäck.
Browniesbotten med passionscurd och vit choklad pannacotta
Detta behöver du:
Browniesbotten
120 g mörk choklad
113 g smör eller margarin
250 g ströcker
3 ägg
95 g mjöl
1/4 tsk salt
Passionsfruktscurd
Juice och skal från 1 citron
1 dl passionfruktskärnor, cirka 8 stycken.
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk maizenastärkelse
50 g rumsvarmt smör
Vit choklad pannacotta
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
3 gelatinblad
Så här gör du:
Browniesbotten
Smält chokladen tillsammans med smöret.
Låt svalna.
Rör ner sockret och äggen.
Blanda ordentligt
Blanda ner mjölet och saltet.
Fördela smeten i en springform.
Grädda i 170 grader i cirka 20 minutrer.
Låt svalna.
Passionsfruktscurd
Blanda och vispa ihop alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda under omrörning i 2 minuter.
Ta av från värmen och rör ner smöret.
Häll upp i en väl rengjord burk och förvara i kylen.
Passionsfruktcurden håller cirka 2 veckor i kylen.
Vit choklad pannacotta
Skär chokladen i mindre bitar.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka upp grädde och vaniljsocker.
Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning.
Krama ur vattnet ur geltinbladen och lägg dessa i gräddblaningen.
Rör tills gelatinbladen löst upp sig.
Häll på tårtan och låt stå i kylen i 2-3 timmar så att pannacottan stelnar helt.
Jag har satt fingers som jag delade på mitten runt tårtan och sen bara ett helt vanligt presentsnöre runt. Lite hallon och citronmeliss på toppen.

Lycka till!
Kramar