Morotsbröd i långpanna
Receptet kommer från Lindas bakskola.
Morotsbröd i långpanna
- 20 rutor
Detta behöver du:
25 g jäst
5 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
1/2 dl rapsolja
2 dl havregryn
3 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
2 tsk salt
2 dl morötter, finrivna
cirka 8 dl vetemjöl
Så här gör du:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen har lösts upp.
Tillsätt olja och blanda ner havregryn och rågmjöl.
Låt blandningen stå i cirka 5 minuter.
Tillsätt salt, rivna morötter och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Tryck ut degen med mjölade händer i en långpanna, cirka 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Skär degen i rutor, 5 x 4 stycken.
Nagga rutorna med en gaffel.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 230 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Låt det svalna i formen under bakduk.


Lycka till!
Kram