Kalljäst rostbröd
I onsdags hade jag nybakat bröd till frukost. Så smidigt när man gör degen på kvällen och på morgonen är det bara att skjutsa in brödet i ugnen och vips så har du nybakat bröd till frukost.
Kalljäst rostbröd
1 st
Detta behöver du:
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 msk ljus sirap
1 msk rapsolja
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
Ganering
1 ägg
vita eller blå vallmofrön
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke.
Smula jästen i en bunke.
Tilsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp.
Rör ner sirap, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en deg.
Forma degen till en limpa med mjölade händer.
Lägg den i en limpform, cirka 1 1/2 liter klädd med bakplåtspapper.
Strö över lite mjöl och täck den med plastfolie.
Låt den jäsa i kylen över natten.
På morgonen:
Ta fram limpformen.
Låt den stå i rumstemperatur i cirka 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla limpan med ägg och strö över vallmofrön.
Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limpan i ugnen.
Grädda den längst ner i ugnen i cirka 30-35 minuter.
Låt brödet svalna i formen.


Lycka till!
Kram