Sirapslimpa
Bakade sirapslimpa för ett tag sen. Smakade som Pågenlimpa ni vet man kan köpa i affären. Receptet kommer från Lindas bakskola.
Sirapslimpa
- 2 limpor
Detta behöver du:
50 g jäst
7 dl mjölk eller vatten, fingervarmt
2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl ljus sirap (mörk funkar också bra)
9 dl rågsikt
cirka 9 dl vetemjöl
Så här gör du:
Smula ner jästen i en bunke.
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölk eller vatten och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt.
Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg.
Knåda degen i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
Dela degen i 2 delar.
Rulla dem i mjöl och forma dem till limpor.
Lägg limporna i var sin limpform, cirka 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
Strö över lite vetemjöl.
Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Grädda limporna längst ner i ugnen i cirka 55 minuter.
Ta upp dem ur formarna för att svalna på ett galler.


Lycka till!
Kramar