Lyxiga saffransbullar med vanilj
Iår testade jag att ta grunddegen på saffransbullar från Fredriks fika. Den här degen blev ju bara så bra. Jag kommer använda mig av denna grundegen när jag gör bullar i framtiden. Recepet heter "Lyxiga saffransbullar med mandelmassa" Jag gjorde denna grunddegen men sen gjorde jag en vaniljfyllning som jag brukar göra. Vill ni hellre ha mandelmassafyllning så är det bara att leta upp recepetet "Lyxiga saffarnsbullar med mandelmassa" från Fedriks fika.
Lyxiga saffransbullar
- cirka 24 st
Detta behöver du:
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 g saffran, (2 pkt)
1 tsk strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 dl strösocker
14 dl vetemjöl special, (840g)
Vaniljfyllning
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
Rör smör, strösocker och vaniljsocker smidigt.
Pensling och dekoration
1 ägg
pärlsocker
Så här gör du:
Ljumma mjölken till 37 grader.
Mortla saffranet med 1 tsk strösocker.
Blanda ner i degvätskan.
Smula jästen i degbunken och rör ut med mjölken.
Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
Arbeta degen i 10 minuter.
Täck bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord.
Bred på fyllningen.
Skär strimlor på cirka 2 cm.
Tvinna och snurra ihop med änden under bullen.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta med duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker på.
Baka mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter.
Låt svalna på galler under duk.


Lycka till!
Kramar