Kalljäst morotslimpa
Kalljäst morotslimpa
- 1 st
Detta behöver du:
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
1 msk raspolja
1 tsk salt
1 liten morot
4 dl rågsikt
cirka 5 dl vetemjöl
Garnering
valfria frön
Så här gör du:
Smula ner jästen i en bunke.
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten och blanda tills jästen har lösts upp.
Skala och riv moroten fint.
Tillsätt rapsolja, salt, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.
Blanda till en lätt kladdig men smidig deg.
Knåda den några minuter.
Forma degen till en limpa, lika lång som limpformen.
Lägg den i limpformen, klädd med bakplåtspapper.
Låt den jäsa under bakduk i kylen under natten.
På morgonen
Ta fram degen 20 minuter före gräddning.
Pensla limpan med vatten och strö över frön.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in limpan längst ner i ugnen på ett galler.
Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet.
Grädda limpan i cirka 45 minuter.
Ta upp den ur formen och låt svalna på ett galler.

Lycka till!
Kram