Långpannebröd
Detta bröd kan du variera med olika mjölsorter. Jag tog grahamsmjöl och hälften med rågsikt och hälften med vetemjöl. Hur du kan variera brödet står här nedan. I receptet står det att man ska dela varje degplatta i 6 rutor. Det blir väldigt stora rutor då så jag gjorde 8 rutor på varje plåt istället,
Långpannebröd
- 2 plåtar
Detta behöver du:
50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
1/2 dl rapsolja
2 1/2 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
2 dl grahamsmjöl (eller 2 dl havregryn eller 2 dl rågmjöl)
ca 17 dl rågsikt (eller 17 dl vetemjöl) (eller hälften vetemjöl, hälften rågsikt)
Så här gör du:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen har lösts upp.
Tillsätt olja, salt, sirap och grahamsmjöl.
Rör om ordentligt.
Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till en lätt kladdig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 50 minuter.
Ta fram 2 ugnsplåtar .
Lägg ett bakplåtspapper på varje plåt.
Tryck ut hälften av degen på varje plåt med mjölade händer så den kladdiga degen inte fastnar i händerna.
Dela både degplattorna i sex rutor med en degskrapa eller kniv.
Nagga degen med en gaffel.
Låt bröden jäsa under bakduk i crika 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden (en plåt i taget) längst ner i ugnen i cirka 12-14 minuter eller tills de får lagom med färg.
Om du har varmluftsugn kan man grädda båda plåtarna samtidigt i 225 grader.

Lycka till!
Kram