Spenatpaj
Spenatpaj
- 4 port
Pajdeg
Detta behöver du:
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör i tärningar
2 msk kallt vatten
Fyllning
250 g tinad, fryst bladspenat
1 vitlöksklyfta
1/2 pujolök
2 msk olja
salt och peppar
Äggblandning
3 ägg
1 dl créme fraiche
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
Så här gör du:
Pajdeg
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda vetemjöl, salt och smör i tärningar med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare.
Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg.
Lägg in den i kylen att vila i minst 1/2 timme. Degen kan med fördel göras en dag i förväg.
Kavla ut och lägg degen i en låg pajform, ca 24 cm i diameter.
Tryck ut degen i formens botten och på kanten så att den täcks.
Nagga tätt i botten med en gaffel.
Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa runt kanten så att degkanten håller sig uppe under gräddningen.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Fyllning
Krama vätskan ur den tinade spenaten.
Finhacka den.
Finstrimla purjolöken.
Skala och grovhacka vitlöken.
Fräs detta hastigt i olja.
Krydda med salt och peppar.
Äggblandning
Vispa ihop ägg, créme fraiche och mjök.
Smaksätt äggblandningen med salt och peppar.
Blanda i spenatfräset.
Fyll pajskalet och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter.


Lycka till!
Kram