Gratinerat vitlöksbröd
Gjorde detta bröd när vi firade mamma. Det hade rykande åtgång. Passar perfekt till grillning eller varför inte till en god sallad.
Gratinerat vitlöksbröd
Detta behöver du:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Garnering
1-2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 200 g ost, riven
persilja, färsk
Så här gör du:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Kavla ut degen, ca 1/2 cm, tjock på en plåt med bakplåtspapper.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.
Garnering
Blanda olja och vitlök i en skål.
Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och persilja.
Grädda brödet mitt i ugnen i 13-15 minuter eller tills det fått fin färg.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i bitar med en vass kniv
Lycka till!
Kram