Kalljästa frallor
Ibland brukar vi unna oss med nybakat bröd till frukosten på helgen här hemma. Vi brukar göra som så att jag gör degen och mamma får grädda bröden på morgonen sen.
Kalljästa frallor
- 8-10 sstycken
Detta behöver du:
1/4 pkt jäst
3 dl mjölk, kylskåpskall
1/4 dl rågkross
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 dl fint rågmjöl
Ca 4 dl vetemjöl
Så här gör du
På kvällen:
Lös upp jästen i mjölken i en bunke.
Tillsätt rågkross, salt, olja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidg deg.
Dela degen i 8-10 bitar.
Mjöla händerna och forma degbollar.
Lägg bollarna på en plåt eller en skärbräda med bakplåtspapper (som får plats i kylskåpet).
Pensla bröden med vatten och strö över, vallmofrön, seasamfrön eller havregryn.
Täck över degbollarna med en bakduk och låt dem stå i kylskåpet över natten
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta ut degbollarna ur kylskåpet och lägg över dem på en plåt.
Låt dem jäsa i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
Grädda bröden mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt dem svalna lite.
Lycka till!
Kram