Kanelbullar

Kanelbullar
-34-60 stycken, beroende på hur stora du vill ha dom.
 
Detta behövs:
 
100 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
(1 tsk kardemumma)
ca 1,3 liter vetemjöl
 
Gör så här:
 
Smält matfettet.
Tillsätt mjölken och värm alltsammans till fingervärme, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst.
Häll i resten av degspadet, salt, socker, stötta kardemummakärnor och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig med maskin eller för hand.
Tillsätt mera av mjölet men spar lite till utkavling. Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl över degen.
Täck degbunken med en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats till dubbel storlek (ca 30 minuter).
Arbeta sedan samman degen några minuter i degbunken.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk.
Knåda den med resten av mjölet. Den är färdig när den släpper bänken och händerna.
Baka ut degen till släta, runda eller fyllda bullar.
Lägg bullarna på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Jäs dem under bakduk till dubbel storlek ( ca 30 minuter).
Pensla med uppvispat ägg. Granera eventuellt med pärlsocker och mandel.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225-250 grader, 5-10 minuter.
Låt dem kallna under bakduk.
 
 
 
Lycka till!
 
Kram

anniessmarriga.blogg.se

En bakblogg med smarriga recept.

Matbloggstoppen
RSS 2.0